SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

sfd protein

  • Wiele osób szuka problemów z przyrostem siły, masy, mocy czy szybkości w treningu, niektórzy w diecie. Czasem te osoby nie dostrzegają, iż problem leży zupełnie gdzie indziej. Wiele osób wierzy, iż nie należy jeść na noc – być może byłaby to prawda, jeśli nosiłbyś 20-25% tkanki tłuszczowej (ale i tak kwestia byłaby dyskusyjna, np. w kontekście [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 62171 Data: 2017-06-30 23:49:20
  • Kiedyś zdobywanie informacji o treningu, diecie czy suplementacji było o wiele bardziej skomplikowane niż teraz. Jak wspomina Jean Pierre Fux (przez wiele lat liczył się w świecie kulturystycznym, m.in. występował w Arnold Classic oraz w elitarnych zawodach Mr. Olympia) informacje w latach 80. XX wieku zawarte w magazynach kulturystycznych były [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6807 Data: 2018-05-02 10:38:25
  • Suplementacja osób czynnie uprawiających sporty siłowe bywa mocno rozbudowana. Osoby trenujące wykorzystują kreatynę, beta-alaninę, l-karnitynę, kofeinę, argininę oraz preparaty odżywcze typu białko, BCAA czy aminokwasy. Jednak, jeśli zapytamy część z nich bez jakiego produktu nie wyobrażają sobie treningów, odpowiadają, że jest to białko. Białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11699 Data: 2018-08-29 12:13:43
  • Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2107 Data: 2018-09-08 10:19:51
  • Wiele rodzajów pokarmów może pełnić ważną rolę w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym i ogólnej poprawie stanu zdrowia. Mogą być one szczególnie przydatne dla osób mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4001 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7967 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • Okres potreningowy jest krytyczny dla uzyskania przyrostów masy mięśniowej, regeneracji glikogenu i układu nerwowego. Możesz trenować jak tytan, sięgać po środki dopingujące i marnować większość efektów przez niewłaściwe postępowanie w najważniejszym okresie istotnym dla hipertrofii. Co robić, a czego unikać po wysiłku? Rozciąganie Nie jest złym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14156 Data: 2020-07-17 08:52:43
  • Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3087 Data: 2020-09-16 14:36:59
  • Trening interwałowy ma wiele zalet, ale niestety jego bezkrytyczne promowanie w Internecie niesie rozmaite zagrożenia. Nie jestem zwolennikiem tylko jednego, określonego rodzaju treningu (np. „interwały są najlepsze”), najpierw należy dobrze rozważyć za oraz przeciw. Trening interwałowy jest obarczony wieloma problemami, tak samo jak klasyczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2536 Data: 2020-11-23 12:17:22
  • Justyna Lasota-Krawczyk napisała: „To, czy największy posiłek spożywa się wcześnie rano, czy też późnym popołudniem, w żaden sposób nie wpływa na to, jak organizm metabolizuje kalorie. Nie ułatwia to chudnięcia wynika z nowego badania opublikowanego w Cell Metabolism.” Nowe badanie Justyna Lasota-Krawczyk napisała: Na potrzeby badania naukowcy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1167 Data: 2022-09-26 05:43:25
  • Przemieszczając się po serwisach szybko zauważamy, że co drugi influencer w mediach społecznościowych promuje własną, „najlepszą” teorię na temat redukcji. Problem polega na tym, iż większość z nich nigdy nie miała problemu z przyrostem tłuszczu, a ich wiedza na temat treningu, diety i suplementacji pozostawia wiele do życzenia. W artykule [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1043 Data: 2023-11-18 13:30:32
  • Złota Era: dieta w epoce Arnolda

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W poprzedniej części cyklu opisałem środki farmakologiczne, które stosowali zawodnicy Złotej Ery kulturystyki np. Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Larry Scott, Ric Drasin, Dave Draper czy Frank Zane. Niestety kolejny raz informacje na temat diet stosowanych w Złotej Erze są sprzeczne. Niektórzy zawodnicy twierdzą, iż jedli „co tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12082 Data: 2018-10-27 08:06:08
  • Przedstawię w skrócie najczęstsze problemy, na jakie napotykają osoby początkujące. Niektóre mogą się wydawać błahe, ale wcale takie nie są. Najczęściej powodem jest stosowanie maszyn, nie wolnych ciężarów. Postaw na fundamenty: podciąganie na drążku, inverted rows, przysiady ze sztangą, wiosłowanie sztangą/sztangielką, wyciskanie leżąc, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4380 Data: 2019-11-19 10:59:30
  • Od wielu lat jestem zasypywany mailami oraz powiadomieniami z forum dotyczącymi treningu. Bardzo często porady szukają osoby, które powinny kilka lat potrenować bez wdrażania specjalistycznych planów, gdyż to jeszcze nie ten etap rozwoju zawodnika. W poniższym tekście odniosę się głównie do problemów związanych z rozwijaniem siły, co nie zmienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6853 Data: 2017-07-31 09:16:18
  • Dieta IIFYM - elastyczny przewodnik diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8395 Data: 2018-02-06 09:55:02
  • Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12668 Data: 2020-01-23 13:24:34
  • ALLNUTRITION Whey Protein jest odżywką wysokobiałkową, której głównym zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej ilości białka, dostępnego w bardzo krótkim czasie od spożycia. To zadanie doskonale spełnia źródło białko wykorzystane w ALLNUTRITION Whey Protein - koncentrat białek serwatkowych (WPC), charakteryzujące się bardzo szybkim wchłanianiem i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1669 Data: 2022-05-18 19:19:29
  • Węglowodany w diecie sportowca - ile i jakie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2703 Data: 2022-05-22 16:06:58
  • W dobie dostępu do Internetu problemem jest zalew nieprawdziwych informacji dotyczących treningu, ale też szeroko rozumianego zdrowia. Wiele osób twierdzi np., iż organizmy GMO są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia m.in. rakotwórcze – tylko…, że aż 87% naukowców z USA zrzeszonych w ramach American Association for the Advancement of Science twierdzi, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6309 Data: 2017-03-28 20:12:51
  • Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10062 Data: 2017-09-05 10:21:13